Deel 7 Met liefde en geloof (Con amor y con fe)

Bijgewerkt: 1 apr 2020


Inmiddels volgden we drie jaar Spaanse les. We hadden ‘bewust' niet gekozen voor het Catalaans. We kenden een aantal geëmigreerde Catalanen uit de omgeving van Barcelona. Zij vertelden dat je je in Catalonië prima met Spaans zou moeten kunnen redden. Voor de meesten is Spaans de tweede taal. De praktijk lag helaas anders. Het Catalaans is een eigen taal en niet iedere Catalaan kón of wilde Spaans begrijpen. De Catalaanse taal zit sterk gebakken in de cultuur van de Catalanen. Het thema Spanje-Catalonië hield iedereen momenteel nogal bezig. Ik zelf heb niet zo veel met die drang naar onafhankelijkheid, maar ik begreep het wel.. De repressieve macht die dictator generaal Franco tijdens de burgeroorlog uitoefende en de verdwijningen van Spaanse burgers stonden bij de oudere Catalanen diep in het geheugen gegrift. Er lagen nog burgers 'ergens onder het asfalt', het kon overal zijn, niemand wist waar. Af en toe vonden ze nog een massagraf. Het verdriet en de woede van de Catalanen was tot op de dag van vandaag nog voelbaar!

Met onze Spaanse les waren Menno en ik destijds begonnen op maandagavond in een muf klaslokaal op een oude middelbare school in Eindhoven. Huiswerk kregen we helaas ook en daar zaten we naast onze drukke dagelijkse werkzaamheden niet echt op te wachten. Maar we hielden vol en we waren gelukkig niet de enigen die moeite hadden met het vele huiswerk. Sacramento onze strenge maar zeer rechtvaardige Spaanse juf uit Extramadura sprak de klas hierover regelmatig vermanend toe. Het tweede jaar waren er veel uitvallers uit ‘ons klasje’, maar de klas werd aangevuld met nieuw talent. Al snel constateerde Menno dat we in deze nieuwe klas tot het ‘rechterrijtje’ behoorden, een positie waar je hard moest werken voor aansluiting bij de rest. Een uit Barcelona afkomstige schilder van mijn schildercursus bracht uitkomst. Via haar kwamen we in contact met Cristina. Haar Argentijnse vriend Max werkte op de HighTech campus en zij gaf Spaanse les via Skype. Twee jaar hadden we trouw via een internetverbinding anderhalf uur Spaanse les. Veel conversatie en leuke spelletjes en we leerden van haar ook veel over de Spaanse cultuur en gewoonten. Ze begon iedere les met een typisch Spaans gezegde. Het was leerzaam én gezellig zonder dat je ervoor de deur uit hoeft. Voor ons geen muf klaslokaaltje meer…!

Met het geleerde Spaans probeerden we gesprekken te voeren met de Catalanen waaronder ook makelaars. Zo ook bij het huis in het oude Pals met de beide makelaars en architect Dimas. Ik deed verwoede pogingen het gesprek die in het Catalaans werd gevoerd te volgen en ving af en toe iets bekends op. Oké, ik vertrouwde erop dat ons geen belangrijke informatie over de staat van het huis door de makelaars en architect zou worden onthouden. “Con amor y con fe…” zag ik laatst op een gevel in Barcelona staan, door een straatartiest aangebracht. Dan komt het vast wel goed....

110 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven