Deel 3 Verlichte vissersbootjes (Barquitos de pesca)

Bijgewerkt: 29 apr 2020


Na drie heerlijke jaren in ons appartement waren we toe aan een volgende nieuwe uitdaging. We voelden ons hier zo thuis in Catalonië, dat we ons niets beters konden voorstellen dan ons hier in de toekomst permanent te gaan vestigen. Voor deze belangrijke stap hadden we contact opgenomen met een ander makelaarskantoor iets zuidelijker van Pals met een Nederlands sprekende makelaar. Zo vlot als de aankoop van het appartement is verlopen, zo moeizaam verliep onze zoektocht aan de Spaanse Costa nu. Het kopen van een appartement in een complex, met een vereniging van eigenaren en een eigen beheerbedrijf voor alle reparaties en onderhoud, is vrij overzichtelijk met beperkte risico’s. De stap om een woning te kopen geschikt voor permanent verblijf is een stuk groter en complexer.

In januari (2018) hadden we onze eerste bezichtigingen. We bezochten enkele woningen rond het Middeleeuwse dorpje Calonge. We hadden thuis al wat voorwerk gedaan, dus waren erg benieuwd hoe de huizen er in het écht uit zouden zien. Het was fris maar zeer aangenaam ten opzichte van de strenge nachtvorsten in Nederland. Tijdens deze eerste bezichtigingen vielen er om allerlei redenen huizen af. Totdat we bij een prachtig landhuis aankwamen. Het was gelegen tegen een heuvel met een werkelijk spectaculair uitzicht over de Middellandse zee. Het huis lag op twee percelen. De oorspronkelijke sfeervolle woning had nog oude balken in het plafond en werd verwarmd door olie waarbij kon worden overgeschakeld naar de gasflessen die achter het huis stonden. Er was een mooie, beetje gedateerde, serre aan het huis gebouwd met een prachtig uitzicht richting de haven van Palamós. Deze havenstad is vooral bekend om de heerlijke gamba’s, die onder andere in sterrenrestaurant Zarco in Eindhoven op de kaart staan. Het uitzicht op de verlichte bootjes van vissers die ’s nachts aan het werk zijn, is een van de meest romantische van de Middellandse Zee! Onder de serre van het huis was later een nieuwe verdieping aangelegd: te gebruiken als gastenverblijf met een eigen opgang. Er was een aparte keuken en vervallen badkamer die gebruikt werden om familie te laten overnachten. Het royale zwembad mét poolhouse daar weer onder lag er majestueus bij. Een cipres markeerde de ligging van het zwembad met buitenkeuken en een aparte douche en toilet. Vanuit hier had je eveneens een panoramisch zicht op de baai van Palamós en op het hoger gelegen woonhuis. De bougainville die tegen de gevel aan plakte, was ’s zomers vanaf de lager gelegen doorgaande weg C31 goed te zien. Nog verder naar beneden was een tweede garage en een technische ruimte voor het zwembad. We waren diep onder de indruk!

We planden direct een tweede bezichtiging met een architect voor een technische inspectie. Terug in Nederland maakten we een verbouwingsschets en een moodboard. Een paar weken later had de makelaar voor ons een afspraak gemaakt met een architect en vlogen we weer naar Girona. Urko, de architect, ging voortvarend te werk. Doordat er sprake was van twee percelen, waren er ook verschillende kadastrale nummers. Deze bleken niet in dezelfde registers te zijn geregistreerd: Je hebt namelijk het gemeentelijk register én het centrale register in Girona. De keuken in het ondergelegen ‘gastenverblijf' stond niet geregistreerd. In onze verbouwingstekeningen kon deze keuken dan ook niet worden opgenomen. De oplossing was dat de huidige eigenaren deze keuken op hun kosten zouden laten registreren, vóórdat de eigendomsakte zou worden gepasseerd . “Dit is een simpele administratieve handeling” aldus de makelaar. Waar onze advocaat Martijn Bressers anders over dacht. Want doordat de oorspronkelijke Franse eigenaar was overleden, hadden we nu te maken met de erfgenamen. Dit maakte het onderhandelingsproces er niet makkelijker en sneller op. Het huis stond al jaren leeg en het verval trad in met rasse schreden.

Omdat het perceel zo groot was, kwamen we op het idee om de ondergelegen verdieping te gaan verhuren in de vorm van een B&B. Er was voor de woning geen HUTG-nummer afgegeven door het ajuntament (gemeente). Dit nummer is noodzakelijk om mensen tegen betaling in je huis te laten overnachten. Tijdens de verhuur van een huis mocht de eigenaar dan vervolgens zelf niet aanwezig zijn. Gek genoeg is er voor het runnen van een B&B in Spanje eigenlijk niets geregeld. Wel zijn er zogenaamde ‘normatieven' (richtlijnen) die je kunt opvragen bij de gemeente.

Uiteindelijk kregen we tijdens het hele aankoopproces steeds meer vragen. Toen we na een laatste bezichtiging in de auto stapten en we op het punt stonden het contrato de Arras (het voorlopig koopcontract) te tekenen, waren er te veel twijfels. Mijn moeder en broer die voor deze gelegenheid waren meegegaan zagen ook veel werk in het huis. Eenmaal weer thuis bliezen we de koop af… dit tot grote verontwaardiging van de makelaar. Gelukkig hadden we nog niets getekend en waren er dus geen kosten verbonden aan het niet doorgaan van de koop. Uiteraard hadden we wél de kosten voor het bouwtechnisch onderzoek gemaakt, maar ja, beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald!

87 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

  © 2019 by Atelier-Mediterraneo Proudly created with Wix.com