Deel 16 Tijd voor bezinning (Reflexión)

We pakten ons gewone leven in Nederland weer op. De vakanties waren voorbij en ik startte mijn activiteiten in het atelier ook weer op. De makelaar van ons huis in Nederland had prachtige zonnige foto’s en folderteksten gemaakt, maar de verkoopbrochure voorlopig op de plank gelegd. Om weer rust in ons hoofd te krijgen keken we niet meer op Fotocasa (de Spaanse Funda). We hadden besloten om de stap definitief te vertrekken naar de Costa Brava uit te stellen. Voorlopig even geen bezichtigingen meer. We hadden inmiddels duidelijk in ons hoofd aan welke voorwaarden ons Spaanse droomhuis moest voldoen. We moesten hem alleen nog zien te vinden. "Misschien zou het makkelijker zijn om dit te doen als we al ter plekke zouden wonen in alle rust konden rondkijken en dan sneller konden reageren". bedachten we. Dus misschien eerst maar eens een huis huren aan de Costa?

Menno beet zich vast in een aantal verplichtingen die wij nog als verkoper in Spanje hadden. Dit was nog een hele administratie die gevoerd moest worden. Onder andere het voldoen van de Plusvalia municipal (gemeentelijke meerwaardebelasting). Deze diende binnen een termijn van één maand na de verkoop te worden ingediend, maar omdat wij geen resident zijn in Spanje, was dit bedrag mogelijk door de koper al voldaan. We moesten hierover nog bij de notaris informeren. Daarnaast kon je achteraf de betaalde niet-residenten belasting terugvorderen. Deze zogenaamde Impuesto de No-Residentes (niet-residentenbelasting over de meerwaarde bij verkoop) moest ook binnen een termijn van vier maanden worden ingediend. Voor het opstellen van deze aangifte 'niet-residentenbelasting' hadden we het 211-formulier nodig. In Spanje zijn ze dol op model formulieren voorzien van nummers, de zogenaamde 'modelos'. Voor een buitenstaander is dit nagenoeg niet te doen. Op advies van Mondi hadden wij hiervoor de hulp van Euro Economics Tax & Legal Department in Barcelona ingeroepen.

De al eerder geplande trip in het najaar naar Spanje gebruikten we om de Kunst- en Cultuurreizen van Atelier-Mediterraneo in 2019 voor te bereiden. We keken er naar uit om weer nieuwe schilderplekken te ontdekken en locals te ontmoeten. In principe voor ons voorlopig nu even géén bezichtigingen meer!


99 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven