Deel 15 The Brexit
- Casa de la Luna Begur
- 1 mei 2020
- 3 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 9 mrt
“We hebben een probleem!” Dit was de eerste zin uit de email die we ontvingen van verkoopmakelaar Jasper. “De verkoper wil de verkoopprijs van het huis in Pals verhogen in verband met de ITP, capital gains tax. Dit was een direct gevolg van de aankomende Brexit in Engeland. "Wij hebben de Britse eigenaar laten weten dat dit niet acceptabel is, maar wij wachten nog op een duidelijk antwoord van zijn kant. Excuses voor dit ongemak" ging jasper verder in zijn mail. Fikse tegenvaller voor ons, maar we waren ook totaal verrast. We waren toch een prijs overeengekomen? De verkopers hadden toch ook vóóraf de extra kosten door de Brexit kunnen berekenen? Ook Martijn Bressers, onze advocaat uit Barcelona, gaf aan dat wij strikt juridisch overeenstemming hadden bereikt over de verkoop. Makelaar Jasper stelde ons enigszins gerust: "Het komt goed!" We hadden onze zinnen gezet op deze middeleeuwse woning, dus besloten we na rijp beraad om de verkopers tóch tegemoet te komen, en de afgesproken aankoopprijs te verhogen.
We hadden nu rechtstreeks contact met verkoopmakelaar Jasper. Juist in deze fase was het erg prettig om een Nederlands sprekende makelaar te hebben.
Bovendien maakte het voor de koopprijs van een woning niet uit of er naast de makelaar van de verkoper ook nog een aankoopmakelaar betrokken was. De verkopende makelaar zal uiteindelijk zijn courtage wel moeten delen met de aankopende makelaar, in ons geval dus Marie. Marie zou namens ons blijven onderhandelden over de ontwikkelingen rond het huis in Pals, zodat ook haar deel van de commissie gewaarborgd bleef.
We verbleven na de verhoging van ons bod op het huis in Pals een lang weekend in onzekerheid. De ongebruikelijke gang van zaken knaagde aan ons en we probeerden onze zinnen te verzetten. Het was heerlijk zonnig weer in Nederland, dus trokken we er met de fiets op uit. Op de uitgestrekte Strabrechtseheide verdwenen de zorgen even naar de achtergrond.
Na het weekend belde Marie. De Britse verkopers hielden vast aan de veel hogere vraagprijs en als ‘klap op de vuurpijl’ moesten wij (kopers) ook nog de makelaarskosten betalen! We waren in shock.
De makelaarskosten komen normaliter voor rekening van de verkoper en de hoogte daarvan wordt vooraf overeengekomen tussen eigenaar en makelaar. We waren inmiddels helemaal klaar met de wispelturige houding van de verkopende Britten. En besloten na rijp beraad van de koop af te zien.
Dezelfde avond zag ik tot mijn grote verbazing dat het huis in Pals op de website van een andere makelaar stond! Toen wij dit verkoopmakelaar Jasper meldde reageerde hij dat dit een malafide makelaarskantoor was en dat zij waarschijnlijk niet eens een verkoopopdracht hadden. Belangrijk was dus altijd te checken of een makelaarskantoor de benodigde kwaliteitsgarantie had. Dit is het certificaat API. API (Agente de la Propiedad Inmobiliaria) is de grootste Spaanse makelaarsorganisatie, vergelijkbaar met de NVM in Nederland. De API titel wordt afgegeven door het ministerie van Openbare Werken, Vervoer en Milieu, na het volgen van een opleiding en het passeren van kwalificatietests. Daarnaast heb je: Aicat – Registre d’Agents Immobiliaris de Catalunya. Dit is een openbaar register van Makelaars in Catalonië en is verplicht voor alle professionals en bedrijven die werkzaam zijn in de onroerend goed branche. De eisen om in Catalonië als makelaar te kunnen werken zijn: – Verplichte registratie bij de Generalitat de Catalunya (de deelstaat Catalonië). – Beschikken over een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering van min. € 600.000,– – Beschikken over een verzekerings/bankgarantie die aanbetalingen tot € 60.000,– dekt – Bekendmaken dat men officieel geregistreerd is middels een plaquette of sticker van de Generalitat op het kantoor en op de website
Het is belangrijk dat je je laat begeleiden door een professional. Ga daarom alleen met een gecertificeerde en geregistreerde makelaar in zee! "Better be safe than sorry" zouden de Britten zeggen..

Comments