Deel 14 Twijfels (Dudas)

Plotseling ontstonden er bij mij tóch weer twijfels. Als gevolg van de aanschaf van het huis in Pals zouden we ons heerlijke huis in Nederland moeten gaan verkopen. Hierover hadden we al voor onze vakantie contact gehad met een bevriend makelaar uit de buurt. Kort na onze thuiskomst vierden we de tachtigste verjaardag van mijn moeder in onze tuin. Het was fantástisch weer en we hadden ruim zestig gasten. Iedereen genoot volop en was erg enthousiast over de gezellige sfeervolle tuin en het huis. Het huis was in de jaren zestig door mijn vader zelf ontworpen en gebouwd. Zowel ik als onze kinderen waren hier opgegroeid. Het was een fijne gemoedelijke wijk en we hadden hier altijd met heel veel plezier gewoond. Die nacht kon ik weer niet slapen. Ik concentreerde me op mijn buikademhaling. Al weken sliep ik twee, drie uur en werd daarna wakker, klam van het zweet om vervolgens rond vijf uur weer in slaap te vallen. Het bleef knagen in mijn hoofd, de onrust; doen we er wel goed aan ?

De volgende ochtend sloop ik allereerst naar het Nespresso apparaat in de hoop dat de cafeïne me gedurende de dag op de been hield. Ik zag op mijn mobiel een appje van een vriendin die onlangs met haar man was geëmigreerd naar Estepona in Zuid Spanje. Ze stuurde me een prachtig filmpje van de inrichting van hun nieuwe duplex appartement met zeezicht. Ze meldde in haar appje “Hier alles goed, een beetje klef weer op dit moment: Zomermist en drieëndertig graden. Maar vanavond zijn de bergen weer zichtbaar.” Vervolgens appte ze "dat ze blij was met hun nieuwe stek, maar toch ook erg moest wennen. Alles heeft tijd nodig!" Achter dit berichtje ging duidelijk iets schuil. Ik reageerde in de app dat ik haar deze week even zou bellen. Wellicht had ook zij twijfels over hun vertrek?


Een paar dagen later ontvingen we het arras contract (voorlopig koopcontract) voor het huis in Pals. Het contract was zowel in het Nederlands en in het Catalaans opgesteld. We stuurden het contract voorzien van ons commentaar direct door naar onze advocaat Martijn Bressers in Barcelona. Martijn hebben we leren kennen via Mondi. Hij had ons eerder naar volle tevredenheid met de aankoop van ons appartement begeleid. Hij reageerde direct dat hij de volgende dag het dossier zou gaan bestuderen. We belden die dag erop met hem en Menno zette zijn telefoon op de speaker, zodat we met zijn drieën het gesprek konden voeren. Martijn nam tijdens dit gesprek al een groot deel van onze zorgen met betrekking tot de Middeleeuwse status van de woning weg. We zouden in het Arras contract aanvullende bepalingen opnemen over de hoogte van de verwachtte verbouwingskosten. Móchten de noodzakelijke verbouwingskosten hoger uitvallen, dan kwamen deze voor rekening van de verkoper. Martijn zou ook contact opnemen met de gemeente Pals over de benodigde documenten en daarnaast nam hij contact op met verkoopmakelaar Jasper over mogelijke uitbreidingen of verbouwingen van het pand de afgelopen 6 jaar. De verjaringstermijn voor verbouwingen in Spanje is namelijk 6 jaar.

Mensen dachten misschien dat als je geen twijfel liet zien, je dan ook geen twijfel zou kennen. Dat ging voor mij niet op. Ik kon vrij gemakkelijk een besluit nemen over een nieuwe aankoop of een keuze voor wel of geen nieuwe badkamer. Maar vooral in bed kwamen de twijfels en drongen de gedachten in de nacht zich op in mijn hoofd en in mijn maag. Maar zodra de zon weer opkwam 'zat ik niet meer in mijn hoofd' en liet ik de twijfels niet meer toe. Een kop sterke koffie deed vervolgens de rest.
128 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven